Polonia akció 1920
Dokumentumfilm
Háborús

2023

Rendező Kussinszky Kornél, Kiss Sándor
Premier 2023. november 9.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (12)
Időtartam 1 óra 13 perc

1919-től az oroszországi polgárháborúban elért sikereken felbátorodott bolsevik vezetők, Lenin és Trockij reálisnak látták, hogy elérjék a kommunista világforradalmat. Ehhez a híd az újjáalakuló Lengyelország volt: elbukása esetén a kommunizmus könnyedén terjedhetett volna tovább Nyugat-Európa felé. A döntő csatára 1920 nyarán Varsó körzetében került sor.

Az ütközet előtti pillanatokban a lengyel hadseregnek gyakorlatilag nem volt már lőszer tartaléka, a hadianyag szállítást pedig az Európa szerte megerősödött, Szovjet-Oroszországot támogató munkásmozgalmak bojkottja is ellehetetlenítette. Magyarországnak a trianoni diktátum értelmében tilos volt hadianyagot gyártania és szállítania, magyar katonákat pedig sem Csehszlovákia, sem Románia nem volt hajlandó átengedni a területén. Magyarország mégis a lengyelek megsegítése mellett döntött.

A korabeli haditechnikát felvonultató, játékfilmes elemekkel tarkított dokumentumfilm az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket dolgozza fel, nemzetközi szakértő gárda közreműködésével.

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.